העברה בין דורית של עסק משפחתי

איך מעבירים את העסק שטיפחתם מאפס לידיים של הילדים שלכם? איך תדאגו שהם יבינו את גודל המשימה ושחלילה, לא יהרסו את מה שבניתם? איך תדעו שהגיע הזמן להרפות ולא להתערב? קבלו את הטיפים שלנו להעברה בין דורית נכונה

מאת: 
זמן קריאה: 00:51 דק

אם אתם חולמים להעביר את שרביט הניהול בעסק לאחד או יותר מהילדים שלכם, כדאי שתתכוננו למשימה מאתגרת ולא פשוטה כלל. ממחקרים עולה כי יותר מ-50% מהחברות המשפחתיות אינן עוברות בהצלחה את  העברת השליטה לדור השני. יתרה מכך, כ-90% של העסקים המשפחתיים אינם שורדים את המעבר לבני הדור השלישי. העברה בין דורית מוצלחת מבטיחה את המשכיותו ויציבותו של העסק.

לפני שאתם מחליטים להעביר את המושכות שאלו את עצמכם 3 שאלות:

  1. איזה קשר יש ביניכם, המבוגרים, לדור ההמשך? ככל שהקשר יהיה חיובי וחזק יותר הסיכויים להצלחה גבוהים יותר.
  2. האם יש נכונות מצד דור ההמשך לקבל אחריות על העסק?
  3. האם יש נכונות מצידכם לוותר באמת על השליטה ולא רק למראית עין?

אם עניתם בשלילה על שתי השאלות האחרונות הסיכויים להצלחת המהלך יהיו נמוכים יותר. אך אל דאגה. כל עוד מודעים לדברים ניתן לטפל בהם ולשנות אותם.

10 טיפים להעברה בין דורית מוצלחת:

  • תכננו. העברה בין דורית היא לא אירוע חד פעמי אלא תהליך. התחילו לתכנן את העברת המושכות לפחות חמש שנים מראש. כל שלב צריך להיות מתוכנן ומפורק לתתי שלבים. תכנון מסודר יקל על המעבר הבין דורי ויאפשר לעקוב אחר ביצועו.
  • הקפידו על יציבות, שקיפות ואמינות כלפי צדדים שלישיים. עסק משפחתי משפיע לא רק על המשפחה אלא גם מערכות קשרים נוספות: עובדים, לקוחות, ספקים, קבלני משנה וכדומה. שתפו אותם בהתאם לקרבתם אליכם.
  • הציגו את ההעברה כזכות ולא כחובה. אל תכריחו את הילדים שלכם להיכנס לנעליכם. יש להם זכות לבחור שאין להם עניין בכך. בכל אופן שמרו על דלת פתוחה גם אם הם מסרבים.
  • היו כנים ופתוחים לגבי הצרכים והציפיות של שני הדורות. חשוב לדבר על המטרות של ההעברה, על התפקידים והאחריות של כל דור, ועל הקשיים והאתגרים הצפויים. קיימו מפגשים משפחתיים ודברו על הדברים. המפגשים יתקיימו במתכונת של ישיבות מסודרות ומתועדות במהלכן תקשיבו לכל הצדדים ותבצעו הערכת מצב בכל שלב.

 

  • אל תחששו לקבל עזרה מיועצים חיצוניים (רואי חשבון, עורכי דין, יועצי מס, יועצים ארגוניים). הם מנוסים ואובייקטיבים יותר מכם. הייעוץ החיצוני יכול לסייע לקבל החלטות קרות ואובייקטיביות שבני המשפחה מתקשים לקבל.

 

  • שלבו בהדרגה את דור ההמשך בעסק. הקפידו שיקבלו תפקידים אמיתיים ולאו דווקא כאלו שנתפרו למידתם.

 

  • עודדו הרחבת אופקים. גרמו לדור ההמשך לרכוש השכלה רלבנטית, עודדו אותו לצאת להכשרות שונות, שעשויות להצמיח את העסק.

 

  • קבעו תאריכים ולוחות זמנים ודאגו עמוד בהם. מתי תפרשו? מתי הם ייכנסו לנעליכם? יש לעקוב אחר עמידה בלוח הזמנים ולנתח מצבים של עיכובים בכדי למנוע הישנותם.

 

  • גלו לדור ההמשך את רזי העסק. אמנם רכשתם את הסודות שלכם בעמל רב ולא חלמתם לשתף בהם איש, אך אם תרצו שהעסק יצליח דור ההמשך חייב לדעת הכול.

 

  • תרפו. אתם כבר לא המנהלים היחידים והאבסולוטיים, תנו לנערים לשחק לפניכם גם אם לא תמיד אתם מאושרים מההחלטות שלהם. אלה החיים. אל תצפו מהם להידמות לכם. יש בעלי עסק המודיעים על פרישה אך למעשה הם נשארים מעורבים, בין אם מדובר בנטילת חלק בתהליך קבלת ההחלטות ובין אם מדובר על נוכחות במשרד. התופעה הזאת עשויה להיטיב עם העסק אך יש לה גם חסרונות מאחר והיא עלולה לייצר מתחים, כעסים וריבים עם דור ההמשך.

כתבות נוספות בנושא
טיפים לעסקים

 דילוג לתוכן