רשתות חברתיות חדשות

כשפייסבוק וטוויטר חסמו את דונלד טראמפ לאחר ההסתערות על הקפיטול, הוא הקים רשת חברתית חדשה, שהעניקה פתחון פה לו ולתומכיו. טראמפ אינו היחיד. הכירו 8 רשתות חברתיות חדשות המאתגרות את הרשתות הוותיקות

מאת: 
זמן קריאה: 00:51 דק

בנוף הדיגיטלי המשתנה במהירות צומחות לנגד עינינו פלטפורמות חברתיות חדשות המאתגרות את המונופולים של ענקיות הטכנולוגיה. בין הגורמים המניעים את צמיחתן ניתן למצוא תסכול מהפלטפורמות הקיימות ותחושת המשתמשים כאילו הן סובלות מצנזורה ומאלגוריתמים מוטים המפרים את פרטיותם. בנוסף, התפתחות של טכנולוגיות כמו בלוקצ'יין וממשקי משתמש מתקדמים מאפשרת יצירת פלטפורמות חדשניות ומורכבות יותר.

לצד האפשרויות החדשות ניצבים אתגרים לא פשוטים כמו: החשש שהרשתות החדשות עלולות לשמש ככלי להפצת מידע כוזב, תיאוריות קונספירציה ושנאה. ללא מנגנוני בקרה יעילים, עלולות להתפתח "בועות מידע" שבהן אנשים נחשפים רק למידע המאשר את אמונותיהם הקיימות כשלא פעם לא ברור מי אחראי על התוכן שמתפרסם. בנוסף, למרות ההבטחות לפרטיות, הרשתות החדשות עלולות לאסוף נתונים אישיים של משתמשים ולשתף אותם עם גורמים שלישיים.

עד שנקבל תשובות לתהיות הללו הכירו 8 רשתות חברתיות מעניינות במיוחד.

Truth Social– הרשת החברתית של דונלד טראמפ, שהושקה בפברואר 2022 ונועדה להיות אלטרנטיבה לפלטפורמות כמו טוויטר ופייסבוק, לאחר שטראמפ נחסם מהן בעקבות אירועי ההסתערות על הקפיטול ב-6 בינואר 2021. טראמפ הציג את הרשת כמקום שבו יוכלו תומכיו לבטא את דעותיהם ללא חשש מצנזורה.

Truth Social מאפשרת למשתמשים לפרסם פוסטים קצרים הנקראים “Truths”, לשתף פוסטים של אחרים (Re-Truth), ולעקוב אחרי משתמשים אחרים, בדומה לטוויטר. הקהל העיקרי של הרשת הוא תומכיו של טראמפ והשמרנים בארצות הברית. האפליקציה זמינה בעיקר בארצות הברית, היא אינה זמינה בישראל.

 

BeReal  – רשת חברתית המתמקדת באותנטיות. בניגוד לפלטפורמות אחרות המאפשרות פרסום מספר רב של תמונות וסרטונים, BeReal שולחת התראה אקראית אחת ביום לכל המשתמשים. ברגע קבלת ההתראה, יש למשתמשים דקה ו-30 שניות לצלם ולפרסם תמונה אחת, הן מהמצלמה הקדמית והן מהאחורית. אין אפשרות לערוך את התמונה לאחר הצילום. הרעיון הוא לתת הצצה אמיתית לחיים של האנשים, ללא פילטרים או עריכה. התמונות נראות רק לחברים ברשימת הקשרים, מה שיוצר תחושת אינטימיות. האפליקציה מציגה מפה שבה ניתן לראות את מיקומם של החברים בזמן צילום התמונה.

BeReal הולכת וצוברת פופולריות בעיקר בשל העובדה שרבים מהמשתמשים עייפים מהתדמית המושלמת המוצגת ברשתות החברתיות האחרות.  האפליקציה זמינה בישראל.

 

Clubhouse – אפליקציה ייחודית המבוססת על שמע. האפליקציה מאפשרת למשתמשים ליצור חדרים וירטואליים בהם הם יכולים לדבר, להקשיב ולשתף פעולה עם אנשים אחרים בזמן אמת. בניגוד לרשתות חברתיות אחרות המתמקדות בתמונות או טקסט, Clubhouse מציעה חוויה אינטראקטיבית יותר, הדומה לשיחה ספונטנית. האפליקציה זמינה בישראל.

Mastodon – רשת חברתית מבוזרת ובעלת קוד פתוח, מה שאומר שכל אחד יכול לתרום לשיפור הפלטפורמה ולפתח תכונות חדשות. הרשת מציעה חווית משתמש דומה לטוויטר, אך בניגוד לטוויטר, האפליקציה אינה מנוהלת על ידי חברה אחת. היא מורכבת משרתים עצמאיים רבים, שכל אחד מהם יכול לקבוע את הכללים וההגדרות שלו. עובדה זאת מונעת ממונופול אחד לשלוט בפלטפורמה ומאפשרת גמישות רבה יותר למשתמשים. בנוסף, Mastodon מציעה רמה גבוהה יותר של פרטיות למשתמשים, עם אפשרויות להתאמה אישית של הגדרות הפרטיות. האפליקציה זמינה בישראל.

 

Lemon8 -אפליקציה שהושקה על ידי ByteDance, החברה שעומדת מאחורי TikTok. היא נחשבת למתחרה ישירה של אינסטגרם. Lemon8 משלבת בין האסתטיקה של אינסטגרם ליכולת של פלטפורמות בלוגים לשתף מידע מפורט. המשתמשים יכולים ליצור פוסטים ויזואליים מושכים וללוות אותם בטקסטים מפורטים על המוצרים שהם משתמשים בהם, המתכונים שהם מכינים או הטיפים שהם חולקים.

האפליקציה מאפשרת למשתמשים ליצור קהילות סביב תחומי עניין ספציפיים, מה שמקל על מציאת אנשים בעלי תחומי עניין דומים. האלגוריתם של Lemon8 מותאם אישית לכל משתמש, ומציג לו תוכן רלוונטי על סמך ההעדפות והאינטראקציות שלו. האפליקציה זמינה בישראל.

 

Bluesky רשת חברתית מבוזרת, שהוקמה על ידי ג'ק דורסי, אחד ממייסדי טוויטר, במטרה ליצור חלופה פתוחה יותר ושקופה יותר לפלטפורמות המדיה החברתית הקיימות. הרשת מבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין, המאפשרת לה להיות עמידה יותר בפני צנזורה ושליטה מרכזית, ומעניקה למשתמשים שליטה רבה יותר על הנתונים שלהם.

בניגוד לרשתות חברתיות כמו טוויטר, שבהן כל המידע מאוחסן על שרתים מרכזיים, Bluesky מבוססת על רשת מבוזרת של שרתים. זה אומר שאין גורם מרכזי אחד ששולט על הפלטפורמה מה שמפחית את הסיכון לצנזורה. Bluesky משתמשת בפרוטוקול תקשורת פתוח, המאפשר לכל אחד לפתח אפליקציות ושירותים שמשתלבים עם הרשת. זה מעודד חדשנות ויצירתיות בקרב המפתחים. האפליקציה אינה זמינה באופן רשמי בישראל.

 

Lens– רשת חברתית מבוזרת המבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין. המשתמשים יכולים לבחור איזה מידע לחשוף, עם מי לשתף אותו, ואילו אפליקציות מורשות לגשת לנתונים שלהם

בדומה ל- Mastodon ו-Bluesky , Lens אינה מנוהלת על ידי גורם מרכזי אחד. היא בנויה על רשת של שרתים עצמאיים, מה שמפחית את הסיכון לצנזורה. Lens מציעה ממשק משתמש אינטואיטיבי וקל לשימוש, הדומה לזה של טוויטר. זה מקל על המעבר למשתמשים שמחפשים אלטרנטיבה פרטית יותר.

Lens תומכת במטבעות קריפטוגרפיים, מה שמאפשר למשתמשים לשלם עבור שירותים נוספים או לתגמל יוצרים. האפליקציה זמינה בישראל.

 

Threads– רשת חברתית שהושקה על ידי Meta (חברת האם של פייסבוק ואינסטגרם) והיא מעוררת עניין רב בזכות הדמיון שלה לטוויטר. האפליקציה מאפשרת למשתמשים לפרסם עדכונים קצרים, להגיב ולשתף פעולה עם אחרים.

המשתמשים יכולים להירשם ל-Threads באמצעות חשבון האינסטגרם הקיים שלהם, מה שמאפשר להם להגיע לקהל קיים בקלות. גם הממשק של Threads דומה מאוד לזה של אינסטגרם, מה שמקל על המשתמשים להסתגל אליו ולהתחיל להשתמש באפליקציה.

בדומה לטוויטר, Threads נועדה להיות זירה לשיח ציבורי. המשתמשים יכולים לעקוב אחר חשבונות של אנשים מפורסמים, מותגים וחשבונות חדשותיים, ולהשתתף בשיחות על נושאים מגוונים. האפליקציה זמינה בישראל.

 

כתבות נוספות בנושא
פרסום ושיווק דיגיטלי

 דילוג לתוכן