תוכנית עסקית: עשה זאת בעצמך (חלק ב)

בחלק הקודם בסדרה קיבלנו הוראות כלליות לכתיבת התוכנית העסקית, כגון האורך המומלץ ושימוש בגרפים ואומדנים. בחלק הנוכחי במדריך, באדיבות חברת "תבור", נפרט מהם הפרקים השונים שצריכים להופיע בתוכנית העסקית ואיזה מידע הם צריכים להכיל?

מאת:  תבור כלכלה ופיננסים בע"מ
זמן קריאה: 03:22 דק'

בחלק הנוכחי במדריך, באדיבות חברת תבור , נפרט מהם הפרקים השונים שצריכים להופיע בתוכנית העסקית ואיזה מידע הם צריכים להכיל?

תוכנית עסקית: עשה זאת בעצמך (חלק א ‘)

תקציר מנהלים

פרק זה כשמו כן הוא תקציר. תקציר המנהלים צריך לרכז את כל פרטי המידעהחשובים מהתוכנית העסקית כך שקורא התוכנית, בין אם זה המשקיע ובין אם זהגורם אחר, יצליחו לקבל תמונה תמציתית וטובה על תוכניות החברה ואת עיקריהנתונים והמסקנות.

מטרת העבודה – בסעיף זה יש לתאר את מטרת העבודה במשפט קצר הכולל את הסיבות לכתיבת העבודה, מה יוצג בה ולאיזה קהל יעד היא פונה. בניגוד ליתר חלקי תקציר המנהלים, ראוי להגדיר את מטרת העבודה בתחילת תהליך העבודה ולא כתמצות העבודה לאחר שכבר נעשתה.

המוצר או החברה -סעיף זה אמור לכלול את תמצית הפרק המתאר את החברה או המוצר. במקרה ומדובר בחברה, ניתן להציג גם נתונים פיננסיים עיקריים המציגים את מצבה הנוכחי של החברה.

תיאור השוק – פסקה המתמצתת את פרק ניתוח השוק ומטרתה לתת לקורא מושג לגבי השוק או הסביבה העסקית שהעסק פועל בהם. פרטים כמו גודל השוק, שיעורי צמיחה, אופי התחרות ומיצוב החברה או המוצר ביחס למתחרים.

מתודולוגיה והנחות עיקריות – סעיף זה כולל תיאור מקוצר של המתודולוגיה – אותם קווים מנחים ושיטות בהם נעשה שימוש במסגרת העבודה, כמו שיטת הניתוח הכלכלי ובחינת הכדאיות, שיטת ניתוח השוק, דרך בחירת האסטרטגיה התפעולית והשיווקית וכיו ב. על סעיף זה לכלול את אותן ההנחות העיקריות בבסיס העבודה, להן ההשפעה הגדולה ביותר על התוצאה הסופית, באופן שכל שינוי בהם משנה גם את התוצאה הסופית.

ממצאים – ממצאי העבודה הינם תחזיות על בסיס ההנחות והתשתית המתודולוגית לבנייתן. סעיף זה צריך לתאר את הממצאים העיקריים ולהסביר את משמעותם.
ראוי להציג את הממצאים בצורה של טבלה או גרף, לדוגמא:

החברה נדרשת להשקעה שנתית של 500 אש ח בהון החוזר (למעט בשנה הראשונה) והקמת קו ייצור נוסף בשנה השלישית בהשקעה חד פעמית של 1.5 מיליון ש ח וזאת בכדי לעמוד ביעד מכירות של 3,000 ק ג ( 60 מיליון ש ח) בשנה החמישית.

תיאור החברה

פרק זה כתוב בלשון חברה אך הוא פונה לעוסק מורשה וחברה כאחד.
כללי – בפרק זה יש לתאר את החברה, להלן רשימת נקודות אליהן מומלץ להתייחס (במידה ורלוונטי):

במה החברה עוסקת והשוק בו פועלת החברה במידה ועיסוק החברה הואמהות כל המסמך, מספיק פה תיאור קצר ותמציתי. במידה והחברה מורכבת ממגוון פעילויות ותוכנית זו באה לתאר אחד מהם או פרויקט ספציפי אזי מומלץ לתאר את כלל פעילויות החברה על מנת לתת לקורא את הרקע הנכון. כנ ל לגבי תיאור השוק, בהמשך ישנו פרק שלם שנקרא הסביבה העסקית. כאן יש להגדיר בתמציתיות את השוק, לדוגמא: השוק הינו שוק תחרותי המוצף היא היחידה בארץ המייבאת סחורה X בסחורה זולה במיוחד מגרמניה, חברת איכותית תוצרת סין.

בעלי החברה – מי הם בעלי החברה, האם הם אנשים פרטיים, חברת אם או חברת אחזקות, קרן הון סיכון או פרייבט אקוויטי. מה הרקע והניסיון של בעלי החברה וכיצד הוא בא לידי ביטוי כיתרון לחברה או לפרויקט הנוכחי.

הקמת החברה – מתי החברה הוקמה, מה היה הרקע להקמתה, האם החברה הייתה חדשנית בתחומה, האם ההקמה באה לענות על חוסר בשוק או צורך אחר וכדומה.

מבנה החברה – רלוונטי במקרה בו החברה מונה יותר מסניף אחד, מרכז רווח אחד, פעילות אחת, חברות בנות וכדומה. יש לתאר את מבנה החברה ורצוי להוסיף גרף עץ אם רלוונטי.

מנהלי החברה – מה הרקע והניסיון של מנהלי החברה וכיצד הוא בא לידי ביטוי כיתרון לחברה או לפרויקט הנוכחי.

מיקום – היכן ממוקמים המשרדים, הסניפים, החנויות, המפעלים וכדומה, מה היתרונות/חסרונות המרכזיים של המיקום, בנוגע לחסרונות כדאי לפרט כיצד החברה מפצה או מתכננת לפצות על חסרונות אלו. (במקרים רבים, גם בבניית תוכנית עסקית להצגה למשקיעים, עדיף לפרט חיסרון ולהציג את ההתמודדות איתו מאשר לנסות להסתיר. כלל זה רלוונטי לכל סעיף בתוכנית העסקית).

חזון ויעדים

חזון לאן החברה מתכננת להגיע בעוד מספר שנים או מהו התרחישאופטימי ביותר (אך סביר) להשתלשלות העניינים מבחינת הארגון.

יעדים אבני הדרך המרכזיות בדרך להגשמת החזון הנ ל.חזון לא בהכרח חייב להיות שינוי במצב החברה, למשל במקרה של חברה משגשגת שלפתע קמו לה מתחרים, החזון יכול להיות המשך שמירה על המובילות בתחומה.

ניסוח החזון אינו רק כלי שיווקי והוא חיוני לחברה, מנהליה ועובדיה ככלי לשמירתהפוקוס על מטרות הארגון ודרכי השגתם. כמו כן חזון של חברה לא חייב להיות זההליעדי הפרויקט הספציפי המוצג בתוכנית העסקית. עם זאת, רצוי להציג בתוכניתהעסקית כיצד הפרויקט משתלב בדרך להשגת החזון הנ ל.

תחומי פעילות

תיאור מפורט של מגוון פעילויות החברה, רצוי לסדר את הפעילויות השונות בתתיפרקים נפרדים. מומלץ לציין מה הנפח של כל פעילות מבחינת מכירות, השפעה עלהרווח, עומס על כוח האדם, קהל היעד של כל אחת מהפעילויות, יתרונות יחסיים שלהחברה (כגון וותק ומקצועיות) בכל אחת מהפעילויות. יכולה להיות פעילות שהיאבעלת נפח גדול מבחינת הכנסות, דורשת המון שעות אדם ומשאבים אך ההשפעהשלה על הרווח היא נמוכה מאוד. במקרה כזה מומלץ לציין מדוע החברה משמרת אתהפעילות (סיבות אפשריות פעילות אסטרטגית, פעילות משלימה לפעילות רווחית
אחרת, יתרון בהצגת מחזורים גדולים מול גורמי מימון, סנטימנטים ומסורת וכדומה).
במידה ואחת הפעילויות מרכזית יותר מהשאר או רלוונטית לפרויקט הנדון יותרמהשאר, מומלץ לפרט עליה יותר ולמקמה ראשונה או אחרונה בסדר הצגתהפעילויות.

ניתוח הסביבה העסקית

ניתן לרכוש סקירת שוק מוכנה מסקירות השוק של תבור ולהעתיקה כפרק 3. אתהכתוב בפרק יש למקד, להתאים, להוסיף נתונים ועובדות הרלוונטיים למוצר אוהחברה, כגון:

מיקוד גיאוגרפי – במידה והפרויקט אינו בקנה מידה ארצי יש להוסיף את מאפייניהשוק העירוני/ מקומי/ קהילתי. מנגד במידה והפרויקט פונה לקהל מחוץ לישראל יש להוסיף את מאפייני השוק העולמי או השוק הספציפי בו החברה מתכוונת לפעול.

מיקוד ענפי – במידה והפרויקט בא הינו בתחום נישה יש להוסיף את מאפייני תתהענף הרלוונטים. לדוגמא: אם מדובר במפעל לצינורות פלסטיק יש להוסיף לסקירת שוק הפלסטיקה גם את מאפייני שוק הצינורות בכלל ושוק צינורות הפלסטיק בפרט.

מיקוד קהל היעד במידה והפרויקט פונה לקהל יעד ייחודי או מצומצם ישלהתייחס למאפייניו, לדוגמא מאפייני לקוחות חנויות הבגדים אינם מספיקים לתוכנית של רשת חנויות חליפות גברים. יש למקד ולפרט על גברים בכלל ועל צרכני חליפות (כגון: אנשי עסקים, נושאי משרה, חרדים וכדומה).

להלן תתי פרקים אופייניים לחלק זה, מומלץ כמובן להוסיף תתי פרקים נוספים
הרלוונטים לפרויקט והשוק הרלוונטי:

כללי

התפתחויות ומגמות בענף – מהן ההתפתחויות החשובות בשנים האחרונות והמגמות הצפויות לשנים הקרובות, כיצד הן צפויות להשפיע על הענף בכלל ועל החברה בפרט.

לקוחות/ הביקוש בענף – מיהם לקוחות הענף ומהם מאפייניהם המרכזיים, האם ההיצע הקיים בענף עונה על צרכי הלקוחות וכיו ב.

תחרות/ ההיצע בענף – מי השחקנים בענף, מה גודלם, האם הענף תחרותי או מתנהג כמונופול /דואופול /אוליגופול, חסמי כניסה לענף, האם ההיצע עונה על הביקוש בענף, האם יש עודף היצע בענף וכיו ב.

פוטנציאל הביקוש – רלוונטי במיוחד במקרה של חברה בהקמה או בצמיחה מהו פוטנציאל הגדלת הביקוש או הכניסה לשוק. יש לזכור שהגדלת הביקוש לא תמיד מחייבת נגיסה בנתח השוק של המתחרים. במקרים רבים ניתן להגדיל את כלל העוגה. בתת פרק זה מומלץ להגדיר את הפוטנציאל, כאשר הדרכים להשגתו יפורטו בפרק הבא.

המדריך נכתב על ידי אלי דהן, ראש צוות במחלקה הכלכלית, ואמציה סמקאי, מנהל המחלקה הכלכלית.

תוכנית עסקית: עשה זאת בעצמך (חלק ג ‘)

כתבות נוספות בנושא
ייעוץ עסקי